Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

Οι κολλητοί, ο ΟΠΑΠ και το Υπουργείο Πολιτισμού (ΜΕΡΟΣ 2ο)

του Μιχάλη Μιχελή *

Το βασικό πλεονέκτημα στην πολιτική προβολή σου, στην εποχή της επικοινωνιακής λατρείας, είναι να τα έχεις καλά με τους εκδότες, τους καναλάρχες και τους ραδιοφωναζτήδες. Στη συνέχεια φτιάχνεις ένα cool, κουλτουρέ προφίλ, είσαι ολίγον τι αποστασιοποιημένος, δηλαδή δεν μπαίνεις σε καβγάδες και κομματικές αντιπαραθέσεις καφενείων, έχει ένα καλό ακαδημαϊκό πτυχίο, αριστοκρατικό βιογραφικό και γίνεσαι ένας πρώτης τάξεως Γερουλάνος.
Δηλαδή, από σόι ευγενής. Κομψός, καλοντυμένος, με κλασικές γνώσεις από τον Μπαχ μέχρι τον Τσόκλη. Με ρίζες ιστορικές, πολιτικές, λογοτεχνικές, επιστημονικές, είσαι μεγαλωμένος μέσα στην upper culture της αλλοδαπής και ημεδαπής κι έχεις πάει σχολείο με τα βασιλοπαίδια ( Αλεξία, Παύλο κλπ.) στο Λονδίνο.
Με δυο λόγια, χορτάτος κι ορεξάτος να στρώσεις τον χύμα πολιτισμό της χώρας, των μπουζουκομάγαζων και των λογής λογής καρακατσούλικων γκαλά που πήγε να επιβάλλει ο Ζαχόπουλος, ο Πάγκαλος, ο Λιάπης, ο Τατούλης και η Παπαζώη. Κάνοντας ένα μεγάλο σάλτο, το σημερινό Υπουργείο Πολιτισμού, θέλει να ξεχάσει τους ενδιάμεσους πολιτικάντηδες κι από την οραματική Μελίνα, θέλει να φτάσει στο μεταμοντέρνο εκσυγχρονιστή Γερουλάνο. Το παιδί του "Μουσείου Μπενάκη", όπως τον αποκαλούν ( εξ αιτίας της μάνας του, που είναι διακεκριμένο στέλεχος σ' αυτό). Το βαθύ σόι της οικογένειας, έφερε δυο υπουργούς ξαδέλφια ν' ανταμώσουν, στην αίθουσα τελετών του Υπουργείου. Τον Σαμαρά και τον Γερουλάνο. (Και τα δυό ανίψια της Πηνελόπης Δέλτα).
Το κακό στην υπόθεση κυβερνητικός Πολιτισμός, είναι δυο αγκάθια. Το ένα ακούει στο όνομα αθλητισμός και Γ. Γραμματεία, που ανήκει στο Υπουργείο. Δηλαδή ίντριγκες, ντοπάρισμα, σκάνδαλα, βία, εγωκεντρικοί παράγοντες, μαζί με την συνοδευτική δόξα, το σκαλοπάτι της κοινωνικής αναγνώρισης. Κι άντε όλα αυτά να τα μαζέψεις. Άντε να κάνεις πολιτική και να εφαρμόσεις πολιτισμό, με την λούγκρα των ποδοσφαιροκάφρων και λοιπών αιθεροβαμόνων αθλητικάριων. Από την εποχή της Μελίνας, μέχρι την έξαρση των Ολυμπιακών Αγώνων, η μαύρη τρύπα του Υπουργείου, ήταν (κι είναι), τα λεφτά που έφευγαν (και φεύγουν), για την προβολή της Μεγάλης Ιδέας, που είχε αποκορύφωση την υπόθεση Κεντέρη-Θάνου και μετέπειτα τη φούσκα με την ντοπαρισμένη ομάδα της Άρσης Βαρών (μέχρι την ουρανοκατέβατη Χαλκιά).
Τ' άλλο αγκάθι στο Υπουργείο Πολιτισμού, είναι ο ΟΠΑΠ. Αυτή η πολυμήχανη εταιρεία, που έχει γίνει η εθνική μπαρμπουτιέρα ( 7η στον κόσμο στα κέρδη!) και παράλληλα, τον χρηματοδότη του πολιτισμού. (Δηλαδή από το ένα άκρο στο άλλο, στο διαπολιτιστικό μας φάσμα). Από την μια ο μεροκαματιάρης, ο καφενόβιος, ο κολλημένος με το "Πάμε Στοίχημα" και το "Λόττο", η γραφική φιγούρα των προποτζίδικων, που τρώει τα λεφτά του ακατάπαυστα στους αριθμούς, περιμένοντας να του κάτσει η καλή. Που δεν ξέρει αν ο Παπαϊωάννου, είναι χορευτής ή προπονητής. Που καταλαβαίνει μόνο από αποδώσεις στον τζόγο και δεν τον νοιάζει, αν ο Τσαρούχης είναι επετειακή έκθεση, στο Μπενάκη.
Όμως αυτός ο απλοϊκός Νεοέλληνας, που το μάτι του είναι διαρκώς καρφωμένο στην οθόνη (που λανσάρει τους αριθμούς του ΚΙΝΟ), είναι ο μέγας αιμοδότης του ΟΠΑΠ. Δηλαδή από το δελτίο του, ζουν κινηματογραφιστές, ηθοποιοί, τραγουδιστές, έντεχνες παραστάσεις. Από τα λεφτά του ΟΠΑΠ, φτιάχνεται η λουξ, η μπριλάντ, η καλοβολεμένη πλευρά του "πολιτισμικού μας" κάδρου. Οι συνάξεις πολιτισμού, που οργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού, στο "Μέγαρο", με τους καλοντυμένους, τους εκλεκτούς, με τους μεζέδες, τ' ακριβά κρασιά και τις απαραίτητες ψευδό αριστοκρατικές φιλοφρονήσεις, από το ταμείο των πρακτορείων της γειτονιάς μας, πληρώνονται.
Για να επιστρέψουμε στο θέμα μας. Οι κολλητοί λοιπόν του Παύλου Γερουλάνου, φροντίζουν το ίματζ του (από τον Κωστόπουλο και τον Καλημέρη, μέχρι τον Ψυχάρη και τον Πρετεντέρη, μαζί με τον Χατζηνικολάου). Δεν χρειάζεται να λέει πολλά, γιατί φροντίζουν άλλοι να τα λένε για κείνον. Για διαβάστε τις συνεντεύξεις και θα αντιληφθείτε το στήσιμο. Αυτός ρίχνει ιδέες, για να γίνουμε επιτέλους εστέτ Αγγλίας, ν' αποκτήσουμε γαλλική φινέτσα και ιταλική αναγεννησιακή πατίνα. Η ΕΡΤ να μεταβληθεί σε BBC. Ο τουρισμός της πλάκας να φύγει από τις φτηνό-μπίζνες και να μεταβληθεί σε κοσμοπολίτικο παράδεισο, για τους μυημένους του ελληνικού θαύματος. Οικολογικό τουρισμό τον βαφτίζουν, για να χαίρονται όλοι. Από τους εναλλακτικούς οικολόγους (με τη μεσογειακή δίαιτα που προτείνουν και τον αγροτουρισμό) και τους σνομπ κυνηγούς (που θα εξασκούν το σπορ τους, σε επιλεγμένα resort, σαν το κυνήγι της αλεπούς στην Βρετανία), μέχρι τους γκόλφερς του Κωνσταντακόπουλου στην Πύλο, τους άλλους στην Κρήτη και τους παρ' άλλους στην Χαλκιδική. 'Όλα χωράνε στο "Εκάλη Club", του νέου Υπουργείου Πολιτισμού.
Τις δημόσιες σχέσεις ανέλαβε ο ΔΟΛ, που προσβλέπει στον Υπουργό, τον συνδετικό κρίκο με τον πρωθυπουργό, αλλά και με τις προμήθειες που μπορεί να εξασφαλίσει (ο ΔΟΛ), στις σχέσεις του με τον τουρισμό, τις υποδομές την ΕΡΤ και την στήριξη των προγραμμάτων, που θα εφαρμόσει το Υπουργείο, στον τομέα αρμοδιοτήτων του. Άλλωστε μέχρι σήμερα, ο ΔΟΛ άμεσα κι έμμεσα είχε λόγο στις χορηγίες που δίνει το Υπουργείο Πολιτισμού, σε ανθρώπους της τέχνης και αντίστοιχες ΜΚΟ. Γι' αυτο και φρόντιζε να έχει υπο την αιγίδα του, ΟΛΟΥΣ τους Υπουργούς Πολιτισμού. Όμως στο ψητό μπαίνουν τώρα κι άλλοι. Οι Λάτσηδες, ο Αλαφούζος, ο Κόκκαλης, ο Βγενόπουλος κλπ. Τώρα μάλιστα που έφυγε ο Λαμπράκης (ο κολλητός του Σημίτη), καιρός είναι ο Παπανδρέου να φτιάξει νέες συμμαχίες, όπως τότε που λανσάρισε τον Κοσκωτά, στη δεκαετία του '80.
Το πρόβλημα όμως που προέκυψε στα λεφτά, δηλαδή στον ΟΠΑΠ, είναι δυσεπίλυτο. Μαφία κι αρμοδιότητες. Ο ΟΠΑΠ είναι ανακατεμένος με κατηγορίες για στημένα παιγνίδια και μπίζνες unusual, around the world.
(Με το νόμο του 2005 ο εν λόγω Οργανισμός έγινε ΔΕΚΟ κι εμπίπτει στο Υπουργείο Οικονομικών). Τώρα λοιπόν μετά από ατέλειωτους καβγάδες Γερουλάνου- Παπακωνσταντίνου, το θέμα θα το λύσει ο Παπανδρέου. Ο Παπακωνσταντίνου θέλει να ρίξει τα λεφτά στον Προϋπολογισμό, για τις συντάξεις , Υγεία, Παιδεία, Εξοπλισμούς και ο Γερουλάνος στο αναμορφωτήριο του Υπουργείου του. Ο Ορθολογιστής εναντίον του Υπερβατικού και στη μέση ο Παμπούκης. Γιατί γι' αυτόν τον χορτάτο Γερουλάνο, χωρίς "κολλητούς" και υψηλή τέχνη, η Ελλάδα είναι πολύ μίζερη. Από την άλλη ο Παπακωνσταντίνου προσβλέπει στην πολιτική του καριέρα. Δεν θέλει να καεί σαν τον Χριστοδουλάκη και τον Αλογοσκούφη. Ζητάει λεφτά για να κάνει την οικονομική του αναγέννηση. Μέχρι λοιπόν ο πρωθυπουργός να βρει την άκρη στα δυο του στελέχη, τα καλά παιδιά του ΟΠΑΠ, βρήκαν την ευκαιρία να κάνουν την προίκα τους.
Την βδομάδα λοιπόν που πέρασε, σκάρωσαν το δικό τους παιγνίδι. Η θυγατρική του εταιρεία (OPAP Internanional Lt), με έδρα τη Λευκωσία ( για να μην τους γίνεται εδώ ο ταμειακός έλεγχος), που καθοδηγείται από Άγγλους ειδήμονες ( Αντερσον, Μπένετ, Μπόρις, Νέλι, Χέιινς), την έκαναν... Μετέφεραν τον τομέα των αποδόσεων του στοιχήματος, στην Βαρκελώνη, στην Μάλτα και στις Φιλιππίνες! Δηλαδή πήραν δια της πλαγίας, το φιλέτο του ΟΠΑΠ. Στην Ελλάδα, η κρίσιμη περίοδος της οικονομικής δυσπαραξίας και η Σύνοδος της Κοπεγχάγης, τα κάλυψε. Και τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τον Γερουλάνο...
(Αν δεν κουραστήκατε, συνεχίζεται)...

* Ο Μιχάλης Μιχελής είναι δημοσιογράφος του ευρωπαικού δικτύου Euronews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου