Τετάρτη, 1 Ιανουαρίου 2014

ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΤΗ Ν.ΑΥ.ΜΑΧΗ.Α ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΗ ΣΑΛΑΜΙΝΑ

       Αγαπητοί φιλοι και συνδημότες,
μετά απο τριαντα χρόνια που ασχολούμαι με την πολιτική, σχολιάζω την επικαιρότητα, και κρίνω και επικρίνω την εξουσία, αποφάσισα να μετέχω κι εγώ ενεργά στα δημοτικά πράγματα του τοπου,όπου έζησα τα μαθητικά μου χρόνια, πέρασα την εφηβεία μου και διαμενω μόνιμα και δραστηριοποιουμαι επαγγελματικά σαν γιατρός τα τελευταία οκτω χρόνια.
        Κι ενώ απο δεκατριων ετών παρακολουθώ τις πολιτικές εξελίξεις, στην Ελλαδα και στον κοσμο, ποτέ δεν ένιωσα τόσο πολύ την ανάγκη να παρέμβω προσωπικά, 'οσο τα τελευταία χρονια, που η ζωή μας άλαξε δραματικά με την είσοδο της χώρας μας στη λογική των μνημονίων και της υποτέλειας, παρασύροντας αρχές και αξίες δεκαετιών, και καταστρέφοντας τον κοινωνικό ιστό της χωρας μας, της πόλης και του χωριού μας. Ποτε άλλοτε, οσο θυμουνται οι δικές μας γενιές, οι πολίτες και η χώρα δεν δέκτηκαν τετοια ανελέητη επίθεση στα δικαιώματα τους, στην οικονομική τους κατασταση, στην ποιοτητα ζωης τους. Αυτά που είδα σαν γιατρός και σαν 'ανθρωπος τα τελευτα χρόνια με την καθημερινη επαφή μου με τους ανθρώπους της εργασίας, τους άνεργους, τη νέα γενιά, τους συνταξιούχους και μισθωτούς, με ανάγκασαν να πάρω θέση. Η επίθεση επεκτάθηκε και στα δημόσια αγαθά, στους κοινόχρηστους χώρους, στις πολιτιστικές αξίες του τόπου μας. ακόμη και στα κατοχυρωμένα απο το συνταγμα και τους διεθνείς κανόνες ανθρώπινα δικαιώματα.
      Ηρθε η ώρα της αντίστασης και για μένα. Μαζι με συναγωνιστές απο τη Σαλαμίνα που αντιστέκονται στην υποβάθμιση της ποιότητας ζωης των συμπολιτών μας και την υποβάθμιση του ίδιου του νησιού μας απο τις πολιτικες της κεντρικης ,αλλα και της τοπικής εξουσίας, αποφασίσαμε να εμπλακούμε στις δημοτικές εκλογες του Μαίου με την κινηση δράσης πολιτών Ναυμαχηα, μια συλλογικοτητα που δεν δημιουργήθηκε γι αυτο το σκοπό, αλλα πάλεψε σε αντίξοες συνθήκες με τους ανθρώπους και τα μεσα που διέθετε απο το 2010 για τα δικαιώματα των κατοίκων της Σαλαμινας, απεναντι στα συμφέροντα που λυμαίνουν το νησί και απέναντι στην μνημονιακή πολιτική των κυβερνήσεων, με εργα κι όχι με λόγια, με κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις, για τις μεταφορές ,για τη δημόσια υγεία, για την προστασία του περιβαλλοντος, για την υπερασπιση των δημόσιων αγαθων.
     Γιατι λοιπον με τη Ναυμαχηα και την αριστερα στη Σαλαμινα?
     Γιατι πρεπει να δώσουμε απαντήσεις αληθινές και λύσεις πραγματικές στα οξυμένα προβλήματα του νησιού, με δημοκρατία και διαφάνεια.
    Είναι αναγκη για να κάνουμε ενα βημα μπροστα να έρθουμε σε ρηξη με το υπάρχον τοπικό πολιτικό σύστημα, όπως διαμορφώνεται τα τελευταία χρόνια, με τον παραγοντισμό και την οικογενειοκρατία, τις αδιαφανείς μετεγραφές και συνεννοήσεις μεταξύ των τοπικών στελεχών των κομμάτων της συγκυβέρνησης και αλλων τοπικών παραγόντων, που τίποτα δεν εχουν να προσφέρουν στον τοπο ,παρα μονο στον εαυτό τους.
      Πρέπει να παλέψουμε συντονισμένα και να υπερβούμε την μνημονιακή πολιτικη, δίνοντας παραλλήλα ενα χέρι βοηθειας σαυτους που δέχοντια τη μεγαλύτερη επίθεση και φτωχοποιήθηκαν στο μέγιστο δυνατο βαθμό, χανοντας την επαφή με τον κοινωνικό ιστο.
     Εχουμε υποχρέωση να συμβάλουμε στη μεταρυθμιση της αυτοδιοίκησης στην κατευθυνση της αποκέντρωσης και της συμμετοχης των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων. Με αμεσοδημοκρατία, συμμετοχη και ελεγχο των θεσμων, με συμμετοχικό προυπολογισμό, με συνελευσεις γειτονιάς, με συνεχη διαβούλευση με τους πολίτες.
     Να οργανωσουμε στη Σαλαμινα τις μορφές αλληλεγγύης και να ενισχύσουμε τους προνοιακούς μηχανισμους του δημου προς οφελος των δημοτών που υποφέρουν απο την κρίση. Κανενας δημότης δεν πρέπει να στερειται του δικαιώματος της πρόσβασης στις υπηρεσίες υγειας και πρόνοιας, κανένας μαθητης δεν πρέπει να στερείται του δικαιώματος στη μόρφωση  σε ενα αξιοπρεπες σχολειο με επαρκείς δασκαλους και καθηγητες.
     Πρεπει να οργανωσουμε το δικαιο εμποριο,να φτιαξουμε συναιτεριστικες οργανωσεις για την απευθειας επαφη παραγωγων και καταναλωτών. Να προστατευσουμε τις παραγωγικές δυναμεις του τόπου, αγρότες, ψαράδες, τεχνήτες και μικρους εμπόρους που δεχονται την επίθεση των μεγάλων συμφερόντων.
     ΕΙναι αναγκη να διαφυλάξουμε και να επεκτείνουμε το δημόσιο χώρο, που δέχεται επίθεση απο την κυβέρνηση και τα κομματα που τη στηρίζουν και στη Σαλαμίνα,
     Η βιώσιμη ανάπτυξη ειναι μονόδρομος, για την προωθηση της οικονομίας σε τοπική κλίμακα και την προστασία του περιβαλλοντος ταυτόχρονα. Η σωστη και ολοκληρωμένη διαχειρηση των αποριμματων, με ανακύκλωση και κομποστοποίηση, η προστασια των δασών, η προστασία του θαλασιου επριβαλλοντος, η ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων του νησιού πρεπει να ειναι σε πρωτη προτεραιοτητα, στα εργα κι όχι στα λογια, με φιέστες που δεν βοηθάνε σε τίποτα.
     Χρειαζομαστε ενα χωροταξικό σχέδιο επεξεργασμένο στο επίπεδο της τοπικής κοινότητας και όχι επιβαλόμενο απο τα πάνω προς τα κάτω.
     Χρειαζομαστε ενα Γενικο Πενταετες Στρατηγικο Σχεδιο, οπου θα ενταχθουν και οι επιμέρους ετήσιοι προυπολογισμοι και τα τεχνικα προγράμματα, πρεπει να φτιάξουμε εναν αναπτυξιακό χάρτη με όραμα, για να σταματήσουν να γίνονται όλα στό ποδι με προχειρότητα.
     Και τελος, θα επαναλάβω οτι η υγεια, η κοινωνική πρόνοια και η παιδεία, πρεπει να ειναι στις αμεσες προτεραιότητες της Δημοτικη Αρχης, απο την πρωτη μερα η κινηση Ναυμαχηα θα αναλαβει τη διοίκηση του Δημου, και σε  συνεργασία με όλους τους φορείς να διαμορφώσουμε ενα πλαίσιο συννενόσησης και αλληλεγγυης για την προστασια των πιο αδύναμων κομματιων της τοπικής μας κοινότητας.
      Γι αυτους τους λογους συντασομαι με την Κινηση Δρασης Πολιτων Ναυμαχηα και στις δημοτικες εκλογές του Μαίου και σας περιμένω μαζι με τους συναγωνιστές μου να συμβάλουμε ολοι μαζι  σαυτην την προσπάθεια για ενα νικηφόρο αποτέλεσμα, για το λαο και τον τόπο μας, χωρίς ανόητους διαχωρισμούς και ξεπερασμένες αντιλήψεις του παρελθόντος.

1 σχόλιο: