Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2009

ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗ

του Γιώργου Χαριτάκη

Η οικολογία είναι η μελέτη των σχέσεων των ζωντανών οργανισμών με
το περιβάλλον τους, η μελέτη των οικοσυστημάτων καθώς και η μελέτη των περιβαντολλογικών συνθηκών της ύπαρξης.

Το οικοσύστημα είναι το σύνθετο δίκτυο αέρα, νερού, ζώων, φυτών και όλων των άλλων μορφών ζωής στη βιόσφαιρα. Τα πάντα είναι αλληλεξαρτώμενα. Το σύστημα βρίσκεται σε μια σταθερή κατάσταση δυναμικής ισορροπίας, που σημαίνει πως με την αλλαγή του ενός μέρους του, επηρεάζονται όλα τα άλλα. Η επιβίωση του ανθρώπου εξαρτάται από τη διαφύλαξη του οικοσυστήματος. Αυτό οριοθετεί την ύπαρξη και πλαισιώνει τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Το οικοσύστημα υπάρχει και χωρίς εμάς, εμείς όμως δεν κάνουμε χωρίς αυτό. Το να βλέπει κανείς τη φύση μόνο σαν ένα σύνολο πόρων καταναλώσιμων από τον άνθρωπο, μόνο άσχημες συνέπειες μπορεί να έχει. Τα οικοσυστήματα αναδημιουργούνται μόνα τους μέχρι ενός σημείου. Μετά από αυτό το σημείο δημιουργείται μια μοιραία κατάσταση για όλους τους πολιτισμούς.

Κάθε ανθρώπινη κοινωνία χρειάζεται για να διατηρηθεί, ένα ελάχιστο υλικών και ενέργειας. Πριν τον καπιταλισμό με την εκβιομηχάνιση της κοινωνίας, το μεγαλύτερο μέρος των πόρων ήταν από το φυτικό βασίλειο και μόνο ένα μικρό μέρος από το ορυκτό. Ο καπιταλισμός άλλαξε ολοκληρωτικά την ισορροπίας χρησιμοποιώντας μη-ανανεώσιμα υλικά, ενέργεια, μέταλλα και καύσιμα. Κυριάρχησε το δόγμα Bacon: Επιστημονική γνώση σημαίνει τεχνολογική εξουσία στη φύση. Ο πολιτισμός έφτασε στον αιώνα μας στο σημείο όπου ένας μόνο άνθρωπος ή μια μικρή μονάδα να μπορούν να εξαπολύσουν ανυπολόγιστες καταστροφές επηρεάζοντας τη ζωή σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η μεταπολεμική ανάπτυξη αφιερώθηκε στην ιδέα της αχαλίνωτης τεχνολογίας και της ανεξέλεγκτης παραγωγής και κατανάλωσης.

Τόσο η καπιταλιστική δύση όσο και η κομουνιστική Ανατολική Ευρώπη διέφεραν στο ποιος πρέπει να διαχειρίζεται τα πράγματα, οι σκοποί και η παραγωγή δε διέφεραν. Και οι δύο έβλεπαν τη φύση κάτι σαν άπειρο και ανεξάντλητο. Έτσι προκάλεσαν τις ίδιες ζημιές.

Οι βιομηχανικές χώρες αποκτούν συνέχεια περισσότερους γιατρούς, διαφόρων ειδικοτήτων, περισσότερα νοσοκομεία, περισσότερες αρρώστιες. Οι δαπάνες μεγαλώνουν, η κατανάλωση των φαρμάκων αυξάνει, όμως δε βελτιώνεται η υγεία του κόσμου. Περισσότεροι από το 75% των θανάτων είναι από καρκίνο, ατυχήματα, αρτηριοσκλήρωση. Αυτοί οι θάνατοι προέρχονται από το καταπιεστικό περιβάλλον και τον τρόπο ζωής. Και η ιατρική δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, συνιστά ένα κατάλογο με τα αναγκαία φάρμακα, που είναι 220. Στην Αμερική πωλούνται 60.000, στη Γερμανία 24.000, στη Γαλλία 8.000. Μελέτες απέδειξαν ότι το 30% των φαρμάκων είναι άχρηστα. Ο μεγάλος νικητής είναι οι πάμπλουτες φαρμακευτικές εταιρείες. Ξοδεύουμε 10 φορές περισσότερα χρήματα για να επανορθώσουμε τις ζημιές από την πολυφαγία, από ότι ξοδεύουμε για να λύσουμε το πρόβλημα της πείνας στον Τρίτο Κόσμο.

Οι μαζικές καταστροφές του περιβάλλοντος, η συνεχής απόρριψη τοξικών και καρκινογόνων ουσιών, η κακή και ανθυγιεινή διατροφή, η ακατάλληλη κατοικία, η ψυχική καταπίεση, η πείνα, η φτώχεια, και οι πόλεμοι συντελούν στη διατήρηση της ανισορροπίας στον πλανήτη τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τις άλλες μορφές ζωής.

Η δομή και ο τρόπος λειτουργίας της σύγχρονης καταναλωτικής κοινωνίας παράγει ένα αρρωστημένο άνθρωπο πού είναι χωρίς προσωπικότητα, χωρίς αυτοπεποίθηση, με μοναδική ασχολία τη συλλογή υλικών αγαθών, γεμάτο από άγχος, φοβίες και χωρίς καμία διάθεση δημιουργικότητας και αντίστασης . Μέσα σε αυτή την κοινωνία πού γεννάει μόνο το άγχος, είναι πια αδύνατο να ξεχωρίσει κανείς τους νευρωτικούς από τους υγιείς αφού και αυτοί έχουν αρρωστημένους χαρακτήρες σαν συνέπεια του καθημερινού άγχους: φοβίες και αναστολές για τις διαθέσεις των άλλων, φοβίες μπροστά σε θεσμούς, σε προϊστάμενους, σε αρρώστιες, στο θάνατο, στις σχέσεις των δύο φύλων.

Πρέπει να δημιουργηθεί μια σχέση ανάμεσα στον άνθρωπο και τη φύση που βασίζεται στην συνύπαρξη και όχι στη σύγκρουση. Ο καπιταλισμός είναι αντί-οικολογικός, όμως ο σοσιαλισμός δεν είναι υπέρ της οικολογίας. Ο σοσιαλισμός δεν είναι εναλλακτική λύση γιατί ρίχνει το βάρος του στη βιομηχανική ανάπτυξη και χρησιμοποιεί τις ίδιες μεθόδους παραγωγής. Ο αναπτυξιακός σοσιαλισμός μπορεί να καθυστερήσει την οικολογική καταστροφή επειδή χρησιμοποιεί πιο ορθολογιστικά την τεχνολογία και τους πόρους, όμως το τελικό αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Πρέπει να φύγουμε από τον τεχνοφασιστικό δρόμο, όπου τα όρια της προστασίας της ζωής και της φύσης θα καθορίζονται από ειδικούς "οικολόγους" και ο σχεδιασμός του περιβάλλοντος θα βρίσκεται στα χέρια φορέων σκληρής τεχνολογίας.

Η οικολογική προοπτική προϋποθέτει κοινωνική αλληλεγγύη σε όλη τη γη. Αν δεν χτυπηθούν πολιτικά ο μονοπωλιακός καπιταλισμός, η τεχνοφασιστική οικολογία θα γίνει πραγματικότητα. Οι διάφορες εναλλακτικές οικολογικές επιλογές, είναι ανατρεπτικές και είναι νησίδες λογικής μέσα σε ένα ωκεανό τρέλας όσο μένει ακέραιο το σύστημα που υποβαθμίζει τη ζωή των ανθρώπων.

Το σημερινό σύστημα είναι ειδικό στο να αφομοιώνει ή να γελοιοποιεί τα κινήματα διαμαρτυρίας, να ευνουχίζει τις προοδευτικές ιδέες και υιοθετεί παραποιημένες θέσεις για δικούς του σκοπούς.

Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2009

Το ψηφοδελτιο των Οικολογων Πρασινων στη Β' Πειραια









Δημητρίου Γιώργος, αρχιτέκτονας

Δουζίνας Κυριάκος , ηλεκτρονικός

Καραβασίλης Δημήτρης, φοροτεχνικός

Καρίμαλης Γιώργος, οικονομολόγος

Λεβέντης Βαγγέλης, επιπλοποιός

Μακρένογλου Ανίκητος, γιατρος

Μακρόγλου Θανάσης , γεωπονος

Μανιατέα Αριστέα, εκπαιδευτικός

Μιχελής Μιχάλης , δημοσιογράφος

Φέκα Αργυρώ, σχεδιάστρια

Χατζηκωνσταντής Γιάννης, μηχανοτεχνίτης

Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2009

ΠΕΡΙ ΣΥΜΜΑΧΙΩΝ

Απο τη συνεντευξη με τον υποψηφιο βουλευτη των Οικολογων Πρασινων στη Β' Πειραια Ανίκητο Μακρένογλου.

Δημοσιογραφος : << Το κομμα σας δεν εχει δεσμευθει οτι δεν θα συμμετεχει σε μια κυβερνηση συνεργασιας με το Πασοκ σε περιπτωση μη αυτοδυναμιας. Τι λετε γι αυτο το ενδεχομενο? Θα συνεργαστειτε με το Πασοκ? >>
Ανικητος Μακρενογλου : << Οχι απαραιτητα. Οπως θα ξερετε οι Πρασινοι αποτελουν μια ηρεμη, δημοκρατικη, διαλλακτικη δυναμη, γι αυτο και πολλες φορες συμβαινει να δεχομαστε επιθεσεις απο τα ακρα του πολιτικου φασματος. Συνεπως και η αποψη μας για τη διακυβερνηση του τοπου ειναι υπερ της συμμετοχης των ενεργων πολιτων, των φορεων και των κομματων που τους εκπροσωπουν, στη ληψη των αποφασεων. Αυτο θα πει αμεση, συμμετοχικη δημοκρατια κι αυτο πρεσβευουμε. Σιγουρα στην Ελλαδα τα κομματα που κυβερνησαν μονοκομματικα δεν εχουν αφησει τις καλυτερες εντυπωσεις σε οτι αφορα τη διαχειρηση του περιβαλλοντος , του δημοσιου πλουτου, του δημοσιου χωρου, σε οτι αφορα την οικονομικη πολιτικη, την αναπτυξη που τοσες φορες επαγγελονταν και τελικα ειχε καταστρεπτικες συνεπειες για τους ανθρωπους και το περιβαλλον , με αποτελεσμα να εχουμε βυθιστει σε μια ανευ προηγουμενου κριση οικονομικη και οικολογικη , κριση θεσμων και τελικα κριση της ιδιας της δημοκρατιας. Εμεις ομως δεν θελουμε να μεινουμε μονο σαν κομμα διαμαρτυριας, ειμαστε απο φυσεως αισιοδοξοι σαν οικολογοι, δεν τα βλεπουμε ολα μαυρα και ευελπιστουμε πως τα κομματα και οι πολιτικοι θα αλαξουν, θα καταλαβουν τα μηνυματα της εποχης. Με την παρουσια μας στη Βουλη θεωρουμε οτι θα αλαξουμε την αντζεντα της συζητησης και ολα τα κομματα θα επικεντρωθουν στην επιλυση των συγχρονων προβληματων, αντι να αναλωνονται στο στειρο δικομματισμο των δυο μεγαλων κομματων και της επισης στειρας αντιπαραθεσης του μικρου δικομματισμου της αριστερας. Εχουμε προγραμμα, εχουμε προτασεις και πανω σαυτες μπορουμε να συζητησουμε και να αναδειξουμε πλειοψηφιες θεματικες στα επιμερους θεματα, γιατι δεν ειμαστε δογματικοι, δεν ειμαστε φανατικοι, ειμαστε ρεαλιστες, και θα επαναλαβω για μια ακομη φορα, αισιοδοξοι.

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2009

Όλα για την Ελλάδα, ρε γαμώτο!!!!! Αλλαγή πολιτικών, δεν πάει άλλο


«Δυστυχώς ο πρωθυπουργός είναι εντελώς προβλέψιμος», δήλωσε ο Ν. Χρυσόγελος, μέλος της Γραμματείας και εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων. «Ισχυρίστηκε ότι πήρε την απόφαση για εκλογές για το καλό μας, για το καλό της Ελλάδας. Και επικαλέστηκε μάλιστα την ανάγκη να παρθούν μέτρα για την μείωση του δημόσιου χρέους, την πάταξη της φοροδιαφυγής και την προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών. Δεν ήταν πράγματα άγνωστα που τα ανακάλυψε ξαφνικά, ήδη κυβερνάει 5 χρόνια. Και ήταν μέσα σε αυτά που θα έπρεπε να κάνει κατ’ ελάχιστον η κυβέρνησή του. Δυστυχώς, τις δικές του πολιτικές ευθύνες προσπαθεί να τις συσκευάσει με περιτύλιγμα «για την Ελλάδα, ρε γαμώτο…». Θα μπορούσε τουλάχιστον να σταματήσει αντί να κοροϊδεύει τους πολίτες».

«Δυστυχώς, ο πρωθυπουργός δεν είπε τίποτα για τη γενικευμένη διαφθορά που επικράτησε την περίοδο που κυβέρνησε τη χώρα. Αν και ήρθε στην εξουσία με συνθήματα κατά της διαφθοράς που είχε αναπτυχθεί επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δεν την αντιμετώπισε αλλά την γιγάντωσε. Κάποτε έλεγε ότι θα εξοικονομούσε η χώρα 10 δισεκατομμύρια Ευρώ. Δεν είπε τίποτα για την απουσία οποιουδήποτε σχεδίου αντιμετώπισης της οικονομικής αλλά και της κοινωνικής και της περιβαλλοντικής κρίσης. Μόλις πριν λίγες μέρες δεν κάηκαν άραγε τα δάση της Αττικής και άλλων περιοχών εξαιτίας πολιτικών ευθυνών της κυβέρνησης;»

Η Γ. Κοντούλη, μέλος της Γραμματείας και εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων δήλωσε: «Δυστυχώς, το σκηνικό του 2007 για τις εκλογές επαναλαμβάνεται αλλά ως φαρσοκωμωδία, το έχει φαίνεται εμπεδώσει ο πρωθυπουργός. Ανεξέλεγκτες πυρκαγιές καίνε τα δάση, η κυβέρνηση δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της, στη συνέχεια προσπαθεί να ξεγελάσει με υποσχέσεις-«καθρεφτάκια» τους πολίτες, και ζητάει εκλογές για πράγματα που όφειλε έτσι κι αλλιώς να κάνει οποιαδήποτε κυβέρνηση. Και έχει το θράσος να ζητάει ξανά «λευκή επιταγή από τους πολίτες, θέτοντας το δίλημμα «ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός που θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα αυτά».


«Η κρίση την οποία βιώνει η χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω της ανάκαμψης του δικομματισμού αλλά μέσω πολιτικών αλλαγών που αντιμετωπίζουν τα αίτια της κρίσης και που οδηγούν σε μια συνεκτική πράσινη λύση για την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον. Με την είσοδο τους στη Βουλή και την εκλογή τουλάχιστον 8-10 βουλευτών οι Οικολόγοι Πράσινοι επιδιώκουν να γίνουν καταλύτης πολιτικών αλλαγών», δήλωσε ο Ν. Χρυσόγελος, μέλος της Γραμματείας και εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων.

Πληροφορίες: Ν. Χρυσόγελος, τηλ 6936672882

Γ. Κοντούλη, τηλ 6972400417